Ben je van plan om met de motor rond te reizen? Dan is het belangrijk dat je de verkeersregels kent in de landen die je gaat doorkruisen. Op de website van de Europese Commissie vind je een overzicht van alle specifieke regels voor het verkeer in Europa: snelheid, veiligheidsgordel, alcohol enz. In dit artikel vind je een samenvatting van de belangrijkste of specifieke regels voor motorrijders in onze buurlanden.
Frankrijk
Net als in België moet je een helm en handschoenen (met CE-goedkeuring) dragen. Een fluohesje dragen is verplicht na een ongeval of bij een panne. Doorrijden tussen de rijstroken is toegestaan in 21 departementen. Dat betekent dat motorrijders door de file mogen rijden. Maar daarvoor moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn:
- Het geldt enkel voor wegen met minstens twee rijstroken in beide richtingen en met een maximumsnelheid van minstens 70km/u.
- De motorrijder moet voldoende ruimte tussen de stroken hebben.
- De snelheid van de voertuigen in de file mag niet hoger zijn dan 50km/u en het snelheidsverschil met de auto's mag maximaal 30km/u bedragen.
Het gaat om de volgende departementen: Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Drôme, Essonne la Gironde, Haute-Garonne, Hauts-de-Seine, Herault, Isère, Loire-Atlantique, Nord, Paris, Pyrénées-Orientales, Rhône (inclusief de Métropole de Lyon), Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis, Val-d'Oise, Valde-Marne, Var, Vaucluse en Yvelines.
In Parijs is er een permanente milieuzone die ook geldt voor motorfietsen. Om er te rijden heb je een Crit'Air-ecovignet nodig, te bestellen via http://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande. Als je enkel op de 'périphérique' rijdt en niet naar het centrum van Parijs gaat, heb je geen ecovignet nodig. In Parijs, net als in andere grote steden, kan het Crit'Air-verbodsniveau worden aangepast naargelang de vervuilingspieken. Andere steden waarvoor het Crit'Air-vignet nodig is, zijn: Grenoble, Lyon, Rijsel, Straatsburg, Toulouse, Marseille en Rennes
Goed om weten:
- Bij een aanrijding met een voertuig vind je de contactgegevens van de andere partij op een sticker op de voorruit.
- Kinderen jonger dan 5 jaar mogen alleen worden vervoerd in een aangepaste stoel met voetsteunen en armleuningen. Kinderen ouder dan 5 jaar moeten hun voeten op de voetsteunen kunnen plaatsen.
- Je mag geen navigatiesysteem gebruiken dat aangeeft waar snelheidscontroles worden uitgevoerd.
Duitsland
Er bestaat een milieuvignet in Duitsland, maar dat geldt niet voor twee- of driewielers. Het is niet toegestaan om op voetpaden te parkeren. Het vervoer en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden, net als meldingen van flitspalen of trajectcontroles in navigatieapparatuur, mobiele telefoons, tablets, enz. Zulke zaken moeten worden verwijderd, het volstaat niet om uit te schakelen.
Het is verboden om in te halen in de file.
Kinderen jonger dan 7 jaar moeten in een geschikte stoel worden vervoerd. Motorrijders met een bril moeten een reservebril bij zich hebben.
Nederland
Door de file rijden, is toegelaten op voorwaarde dat het niet gebeurt op een baanvak dat hiervoor niet expliciet voorzien is (zoals de pechstrook of een afgesloten rijvak). Het snelheidsverschil tussen je motorfiets en de langzame of stilstaande auto's mag niet meer dan 10km/u bedragen.
Luxemburg
Door de files rijden is verboden en je moet een veiligheidshesje bij je hebben (niet verplicht om te dragen).
Als je verder wilt reizen, vergeet dan niet dat er andere verkeersregels van toepassing kunnen zijn. Als je ze overtreedt, riskeer je een boete. Kijk dus voor je reist goed na welke regels er gelden in het land dat je bezoekt.