De elektrische auto heeft uiteraard laadpalen nodig. Het netwerk is in volle uitbreiding. Er zijn twee mogelijkheden om je auto in minder dan een uur helemaal op te laden: zeer snelle laadstations (meer dan 100kW) en 'snelle' laadstations van 50kW. Met de snelste laadpalen (minimaal 100kW) zou je in theorie in minder dan 30 minuten met 80% van je lading moeten kunnen vertrekken. En ook op voorwaarde dat de auto uitgerust is met een gelijkstroomlader van minstens 100kW. Dit zijn de duurste modellen. Bij de goedkopere moet je vaak meer dan 45 minuten wachten om terug over voldoende autonomie te beschikken. Je moet ook weten dat sommige netwerken betrouwbaarder zijn dan andere. De hieronder genoemde hebben hun waarde bewezen, ondanks een paar kinderziektes.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Tesla

Het beste en betrouwbaarste van allemaal. Maar nog steeds voorbehouden aan gebruikers van Tesla-modellen, op een paar zeldzame uitzonderingen na (vooral in Nederland). De superchargers hebben een vermogen van 150kW en 250kW. Je vindt ze overal in België en in het buitenland.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Tesla laadstations

Ionity

Ionity, een consortium van Duitse en Koreaanse automerken, wil Tesla van antwoord dienen. Het netwerk van Ionity groeit gestaag in heel Europa, vaak langs snelwegen. De laadpalen bieden een maximaal (theoretisch) vermogen van 350kW met een CCS Combo-stekker. De partnermerken hebben formules met voorkeurstarieven.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Ionity laadstations

FastNed

Het netwerk van dit Nederlandse bedrijf is wijd vertakt bij onze noorderburen. Het is sinds 2021 actief in Vlaanderen en Frankrijk, en bovendien vind je hun 300kW-laadpalen ook in Zwitserland en het VK. Betrouwbaarheid is verzekerd. Sommige stations bevinden zich wel op snelwegparkings zonder servicestation.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Fastned laadstations

Total 175DC

TotalEnergies installeert laadstations in zijn tankstations langs snelwegen in Europa. Ze hebben een vermogen van 175kW. De Chademo-stekker kan tot 100kW gaan, wat niet gebruikelijk is. Je kunt er ook gezellig wachten in de gebouwen van het tankstation. Ook in Frankrijk zijn er dergelijke laadpalen.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Allego

Deze 50kW-stations, die je vaak terugvindt in tankstations van TotalEnergie, bieden Chademo- en Combo CCS-stekkers. Er is ook wat infrastructuur met 175kW en 350kW.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Lidl

Tijdens de openingsuren van de Lidl-supermarkten kun je je elektrische auto gratis opladen met Combo CCS- en Chademo-stopcontacten van 50kW.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Lidl laadstations

Luminus

Als partner van Q8 biedt Luminus zijn laadpalen aan op de snelwegparkings, in tankstations en op de parkings van winkelcentra. Er zijn 50kW Combo CCS- en Chademo-stopcontacten.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Dats24

De winkels en supermarkten van de Colruyt Group zijn meestal uitgerust met Dats24-laadpalen van 22kW of 50kW.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
Dats 24 laadstations

Goed kiezen

Als je pauzeert tijdens lange ritten, moet je de snelste laadstations gebruiken, met minimum 50kW. Maar stel nu dat je op pad bent voor een klanten- of winkelbezoek, een ontmoeting met collega's, een restaurantbezoek, een hotelovernachting of een bezoek aan een toeristische attractie, dan duurt je stop waarschijnlijk langer dan een uur. In dit geval is het voordeliger om de 22kW- of 11kW-laadstations te kiezen. Je vindt ze dan ook vaak bij openbare instanties, hotels en winkelcentra.

P - WYSIWYG - Alignment Left

Betalen

Bij de laadpalen kun je helaas niet met een bankkaart betalen. Vaak moet je een QR-code scannen om toegang te krijgen tot een app of een pagina om ter plekke met een creditcard te betalen. Maar de gemakkelijkste manier is een herlaadkaart of een multi-netwerk app. Let op: de totale kosten worden niet altijd op de laadpaal getoond als je de stekker uittrekt.

Er zijn twee soorten diensten: die met een maandabonnement, dat korting geeft op de prijs van de laadbeurt, en de gratis abonnementen waarbij elke laadbeurt apart wordt aangerekend. Kies de formule die bij je past volgens de volgende criteria:

  • gebruiksfrequentie (abonnement als je vaak onderweg moet opladen in plaats van thuis of op het werk / per laadbeurt voor matig of onregelmatig gebruik)
  • merken en netwerken van laadpalen die je op je gebruikelijke route tegenkomt
  • prijs van het abonnement en kosten
  • link met de leverancier van je laadpaal thuis
  • kwaliteit van roaming in het buitenland (aantal compatibele laadpalen)
P - WYSIWYG - Alignment Left
Image
laadstations betaling

Must-have app

Een gratis app van een Franse aanbieder van laadkaarten, ChargeMap, heeft een zeer actief gebruikersforum. De gebruikers geven er nauwkeurige en relevante informatie over de kwaliteit van de laadpalen, hun beschikbaarheid, locatie en kwaliteit. Heel nuttig op je smartphone.

P - WYSIWYG - Alignment Left
Interessant?