Je hebt een huisdier en neemt het mee in de auto of gaat ermee reizen? In België zijn er weinig wettelijke verplichtingen, voor zover het dier de bestuurder niet hindert en geen gevaar aan boord vormt. Je mag hem dus niet op je schoot zetten terwijl je achter het stuur zit of het om het even waar laten huppelen. Hierna volgen enkele voorzorgsmaatregelen en de regels in het buitenland.
De eerste voorzorgsmaatregel is te voorkomen dat er het dier zich in het interieur bevindt, in het bijzonder vooraan de auto. Plaats je kat in een tas of transportbox. Hetzelfde geldt voor honden, ook al hebben de verschillende maten invloed op de benodigde uitrusting (zie hieronder). Een dier dat van jongs af aan wordt opgevoed en gewend is aan autovervoer, zou de lange trajecten zonder problemen moeten kunnen afleggen. Je huisdier kan het zelfs leuk vinden.
Vermijd om met de auto op reis te gaan met een dier dat nooit lang aan boord van een voertuig is geweest. Het risico bestaat dat het onwel wordt door 'vervoersongemak'. Vergeet niet om dieren water te geven en regelmatig pauzes te nemen voor hun welzijn aan boord (en zo incidenten onderweg te vermijden). In de kooi, de tas of op de bank, het is goed om steeds te denken aan het comfort van het huisdier.
Uitrustingen
Een tas of transportbox is essentieel voor het comfort van het dier en de veiligheid van iedereen. Deze uitrusting kan je eventueel aan het voeteinde tussen de stoelen of in de koffer plaatsen. Zet in ieder geval geen box op de achterbank. Ook wanneer het niet verplicht is (zie regels in het buitenland), is het verstandig om de box vast te klikken of op de vloer te bevestigen. Dit kan jouw leven en dat van je dier redden bij een aanrijding of een noodremming.
In het buitenland
Er zijn landen waar het dier verplicht moet worden vastgemaakt in de auto. Dat is het geval in Duitsland (zelfs in de koffer), Oostenrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ook in deze vijf landen wordt een vaste of wegneembare kooi aanbevolen. Die mag overigens niet te klein zijn. Een aanbevolen uitrusting overal, dus ook in België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland bijvoorbeeld.