Het mobiliteitsbudget werd in 2019 ingevoerd. Het maakt deel uit van de inspanningen om het verkeer en de CO2 uitstoot in België te verminderen. Concreet stelt het mobiliteitsbudget je als werknemer in staat je bedrijfswagen in te ruilen voor een ecologische wagen en/of alternatieve vervoersoplossingen naar keuze.
Hoe bereken je het mobiliteitsbudget?
Het mobiliteitsbudget is de totale jaarlijkse brutokost van de bedrijfsauto voor de werkgever (TCO of total cost of ownership). Het omvat dus alle belastingen, maar ook aanverwante kosten zoals financiering, brandstof, solidariteitsbijdrage, verzekering en alle uitgaven in verband met een bedrijfswagen.
Welke mogelijkheden biedt het mobiliteitsbudget?
Je hebt echt een voertuig nodig, maar dat mag ook milieuvriendelijk zijn
Dit houdt in dat je je bedrijfsauto inruilt voor een wagen die als milieuvriendelijk beschouwd wordt, d.w.z. elektrisch of met een CO2 uitstoot van maximaal 95g/km (2021). Omdat deze oplossing minder duur is dan het aanvankelijke voertuig, kan het resterende mobiliteitsbudget besteed worden aan andere vormen van mobiliteit (trein, fiets- of scooterverhuur, enz.). Dit saldo kan ook worden gerecupereerd mits het in mindering brengen van een bijzondere bijdrage van 38,07%.
Voordelen
- je behoudt je mobiliteit
- verminderde CO2 uitstoot
- saldo bruikbaar voor andere formules of terugvorderbaar
Nadeel
- vermindert het verkeer niet
Je hebt zelden een auto nodig omdat je dicht bij je werk woont
Als je zonder voertuig kunt, kan je jaarlijkse mobiliteitsbudget besteed worden aan een reeks toegankelijke mobiliteitsoplossingen die aan je behoeften voldoen. Met dit bedrag kun je met je gezin met de trein reizen, een auto huren als dat nodig is, en zelfs op vakantie gaan. Het beschikbare geld kan ook gebruikt worden voor huisvestingskosten als je binnen een straal van 10km van je werkplek woont (huur of hypotheekrente). Het saldo kan worden gerecupereerd mits het in mindering brengen van een bijzondere bijdrage van 38,07%.
Voordelen
- flexibele oplossingen
- verminderde CO2 uitstoot
- mogelijkheid om de huisvestingskosten te verminderen
- terugvorderbaar saldo
Nadeel
- vereist organisatie
Je kiest ervoor om je mobiliteitsbudget volledig om te zetten in loon
Het is ook mogelijk om niets van je mobiliteitsbudget uit te geven en het aan het eind van het jaar terug te vorderen via de speciale werknemersbijdrage van 38,07%.
Voordeel
- extra jaarlijks bedrag
Nadelen
- je mobiliteit wordt met je loon betaald
- hoge eindbelasting (38,07%)